ponedeljek, 30. junij 2008

Fovšija?

Znajdem se v situaciji, ko odgovarjam na vprašanje kje si / kaj delaš / si še s sovirjem, in na podobne vljudnostne fraze. Ob tem je neizbežno povedat, da se selim v Italijo. Po začetnem šoku, ki ga omilim s pojasnilom, da je niti-ne štirideset metrov od meje s Slovenijo, sledijo, logično, vprašanja o cenah.

Preračunano, z vsemi popusti, subvencijami, stroški notarjev, priklopa elektrike/vode, jajcanji birokratskega tipa, da pridobiš potrebne dokumente, nova, neopremljena zadeva stane 1.600€/m2. V nasprotju z Novo Gorico (saj veste, niti-ne štirideset metrov stran, čez mejo) z bloki, ki so nastali v zadnjih dveh letih, kjer cena klavstrofobično majhnega stanovanja doseže baje 2.400€ in celo 2.600€.

Čisto vsi, ki sem jim do sedaj opisala pogoje za nakup takega stanovanja, vključno s 26.000 evri subvencije, ki jo "časti" regija Furlanije-Julijske krajine (se mi zdi?), pa morajo na koncu, ko slina iz ust visi nekje med koleni in gležnji, izstrelit tisto strupeno puščico, ki sicer tolažilno deluje na izpraševalca: Ja, ma so pa stroški skorej enkrat višji! (prevod: Budalo, sovica, a ne štekaš da kar prišparaš na kvadratnem metru, boš plačala, ali celo preplačala na stroških življenja v Italiji!)

Kar tolažite se, drage hijene. Verjetno se ne zavedate, da delate isto: kako bi če ne pojasnili odlog plačila, plačila na obroke, kredit, in podobne oblike finančnih "ovinkov"? Kaj je lažje odplačevat: mega kredit za dvesto tisoč evrov ali malo višje zneske na položnicah vsak mesec? Ali niso višje položnice na dolgi rok, recimo 10 ali 15 ali morda celo 20 let v bistvu - kredit?

;)

8 komentarjev:

  1. Do sedaj sem večkrat slišala ravno to, kar pišeš, da so stanovanja dol cenejša in nato; stroški višji.. nisem pa vedela za koga, ki bi dejansko kupil stanovanje čez mejo (ki je ni več ;-)
    Kakorkoli; čestitke za nakup in selitev. (Aja, premalo se oglašaš zadnje čase)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, Sovica, a ne veš, da boš v Italiji plačevala groooozno visoke položnice? ;)

    Sicer nimam pojma, kakšne so cene v vaših koncih, ampak pri nas je že položnica "vzdrževalcu" bloka (ki bore malo vzdržuje, tisto gre iz rezervenga sklada :)), tako visoka, da me ima, da bi se odselila ... Najraje kar v kako barako na kak vrt, hehe :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Hihi, Akvarij, tnx. Ja, to je to. Bom poročala, kako bo s stroški.
    Da se malo oglašam pa je krivo prav in izključno to, da tam v stanovanju ni še internetne povezave...

    Nina, LOOOL!

    Vem pa, da "blokovci" plačujejo/-te krneke položnice za čiščenje/vzdrževanje/younameit, kadar pa je treba zamenjat žarnico, je cel peesdarija! Dooh!

    Moram priznat, da je v "najinem" bloku fajn uštimano to, da ni skupnih površin/stopnišč, ipd. in da imamo vsak svoj "privat" vhod, s ceste direkt v stanovanje. Vsak si čisti sam. Res dobro.

    Vabljeni, obe! Nina, ker si dosti na naših koncih, Akvarij (a bi te lahko imenovala kar po imenu?) pa si itak blizu. Bom povabila na kafe, ko bo kuhinja! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. In tako postanem Italjan za 26.000 eurov.Dons je vse naprodaj, a ne'

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh, menjava žarnice je pri nas še posebej zakomplicirana. Se mora cel blok uskladiti in kupiti žarnico iz posebnega sklada. Mama je znorela, ko ji niso pustili, da bi sama zamenjala žarnico in je bil hodnik kakih 14 dni v temi :D

    Pridem na kavo, jasno. Zdaj pa sploh - ko imamo vinjeto ;D No, samo avto je treba prej popravit, trenutno je precej nereprezentativen :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Lahko me kličeš, kukr češ!
    Vabilo na kavo sprejeto. Prnesem pecivo...

    OdgovoriIzbriši
  7. Dicks, hihi, Gorica je bila itak od vedno naša :D

    Je pa tako: 210k€ minus 26k€ ni glih slabo, ane? Pa še to, da je vseh 28 stanovanj v treh blokih investitor prodal IZKLJUČNO Slovencem. (Mi ni glih najbolj v redu! Zdaj se bomo šli neko okupiranje .it Gorice, al kaj? Mislim... Me spominja na črnske/čefurske gete)

    Vsekakor si vabljen!

    Nina, živela vinjeta! :D

    Akvarij, pecivo zaželjeno in dobrodošlo ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobra odločitev! Midva tudi razmišljava o selitvi v Italijo... malo brskam za kako fajn službico tam dol :)

    OdgovoriIzbriši