sreda, 4. junij 2008

Šankovski znanci

Nadaljujem od prej.
Alkoholizem.
Kaj je narobe z ljudmi, ki dolžino delovnega časa zapravijo v pohajkovanju po lokalih? Osem (osem!) ur napivanja!?

V nevemkolikoletni natakarski karieri sem videla in doživela en kup kalibrov, ki ne spadajo niti najbolj bizarno CSI epizodo. Od tistih, ki se pridejo spočit od žene, do tistih, ki pridejo z dobrimi nameni popit kozarec vina, a se dober namen sfiži in postane skrajno slab, do tistih, ki so želeli preprost pogovor o vsakdanjih stvareh, zakamufliran v decilitre.

Veliko težkih karakterjev z dodano vrednostjo alkohola sem "obrnila" s prijaznostjo. Nevajeni prijazne natakarice so se nehote prepustili mehki notranjosti, ki jo navadno obda trda lupina, ki jo zmehča n-krat deci vina. In prav z najbolj težkimi gosti sem postala dobra prijateljica. Kako čudno, in in hkrati - kako preprosto: ljudje pridejo v lokal z namenom sprostitve. Ampak ne alkoholne! In kako žalostno. Da pjancu manjka le malo ženske. Le malo človeka. In malo topline ter čustev. In da hodijo "čustva" iskat po lokalih. Preko alkohola - ker kokakole ne morejo naročit. Ker ne bojo izpadli moški.

Torej se zavedajo, da če bojo nekaj spili, se bodo odprli, omehčali, se sprostili! In vejo, da se bojo včasih sprostili še preveč, toliko, da jim stvari lahko uidejo izpod nadzora? Saj se zgodi, ampak - da skušaš tako stanje namenoma povzročit, zato da bi "preložil" odgovornost na alkohol? Ha! Kako preprosto, kajne?

Začenjam razmišljat, da niso žene alkoholikov tiste, ki so žrtve. Da je ravno obratno. Da možje postanejo alkoholiki ker se zatekajo drugam, ker pri ženi ne dobijo tistega, kar potrebujejo. Pogovora, topline in - ženske.

7 komentarjev:

  1. Mogoče pa pijanci začnejo piti iz x razloga in jih potem žene avtomatično pustijo pr' gmah? Žene alkoholikov so redko ne-žrtve. Še posebej, če se ti ljubitelji žlahtne kapljice spravijo na svoje ženice. Saj veš, vsaka tretja pade po štengah.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hja.... mogoče pa ni čisto tako. Piti ali pa ne piti (pa pustmo Shakespear -a) je stvar posameznika. Je stvar njegove nravi in načina reševanja težav.

    Če so tega res krive žene in če zaradi žen in pomanjkanja človeka pričnejo s pitjem je to le zato, ker imajo tendenco za odvisnost v sebi in tako ponavadi eno "odvisnost" zamenjanjo z drugo. V tem primeru ženo in človeka s pijačo...

    V splošnem si lahko totalno odvisen samo od samega sebe. In tu je bistvo vsega... niso žene, ne prijatelji ne ljudje... Intenzivni pijanec pač postaneš ko izgubiš samega sebe, svoje bistvo, svoj smisel.

    Je pa spet res, da za svoje težave največkrat in najraje krivimo druge. :) LP

    OdgovoriIzbriši
  3. Sovica...že dolg časa se nisem oglasil pri tebi in moram reči da sem "naletel" ob "ta pravi" temi. Ker mi je bil neverjetno všeč zaključek. Kdo je žrtev in kdo ni? Saj na koncu sta to verjetno oba, in če je naključje še slabše, potem še kakšen malček... ampak se pa "zatekanje" - "bežanje" nekje konča in potem le-to preide v "ljubko" navado za te ljudi. Ki se ji niso pripravljeni odreči, pa četudi žena, ljubica, itd,...ugotovi, da razlog temu tiči tudi deloma v njej. Ona se popravi, od nekje se pojavijo "poslušanje", "razumevanje", ŽENSKA, ampak kaj ko je "beg" postal nekaj več. Kako soditi nekomu življenje? Ali pa ga definirati? Se pa totalno strinjam s tabo, da se vse zgodbe nekje začnejo. Tudi zgodba o alkoholu. In prav imaš. Prevečkrat se začnejo zaradi žena, punc, ljubic. Koneckoncev smo moški dosti enostavna bitja. In prevečkrat se nas jemlje kot "komplicirana" bitja. In nekateri se zatečejo tja kjer je vse enostavno. K alkoholu.

    OdgovoriIzbriši
  4. No tole zgoraj je od levjesrčnega. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimive so tudi reakcije, ko žene pridejo iskat može v lokal :D
    Fantina, še nekaj minut nazaj tako korajžen pred prijatelji in natakarico, zdaj povesi ušesa, da rep med noge in odcaplja za ženo.

    Čisto vsi "anketirani" so odgovorili, da so "zbežali od doma" in se "zatekli" v lokal. Ker so tam našli prijazno kelnarco. O enakem stanju poroča tudi druga kolegica natakarica.

    Saj to je žalostno - večina folka se ne hodi napivat okrog zaradi same potrebe po alkoholu. To lahko narediš tudi doma, ane? V lokal grejo iskat pogovor, spodbudno besedo, nasmeh, malo prijaznosti in topline.

    Zato "sumim" žene/ženske doma, da so one "krive", da se njihov moški potika po barih in se vrača pozno domov. In še takrat se ženska naredi, da spi in da ga ne sliši. Verjamem, da dolga leta takšnega početja na koncu privedejo do resne, fizične zasvojenosti z alkoholom, da postane človek pijanec v pravem pomenu besede.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hm ... Sovica ... ne? Ej, to je pa eden redkih tvojih postov, ko se totalno ne strinjam s tabo. Saj bi mislila, da si malo preveč prebirala Ruglja. ;-) Če je nekdo alkoholik v NOBENEM primeru ni žrtev. Pa naj ima zoprno ženo, naj je imel težko otroštvo, karkoli. Vsak je odgovoren za svoja dejanja in to, da pogreva kozarce v baru je popolnoma njegova odločitev. Ampak seveda je najlažje prelagat odgovornost na druge in igrat žrtev ... Če se ne razume z ženo, zakaj ne bi prenehal pit in se pogovori z ženo? zakaj ne bi prenehal pit in se morda ločil, če je njun zakon res tolko blazno nevzdržnen? Če se ne razume z ženo, kako za vraga rešuje ta problem?! Z alkoholom gotovo ne! Z alkoholom samo beži proč in se skriva ... in noče prevzet odgovornosti zase, za svoja dejanja in za svoje življenje nasploh.

    Ampak v večini primerov je situacija bližje temu, da tip že od mladosti hodi v gostilno in bodoča žena misli, da se bo spremenil po poroki, pa se to ne zgodi ... In kdo pa bi rad imel pijančka za moža? Kdo ne bi ratal zagrenjen in zatežen, ko bi podpiral 3 hišne vgale (ponavadi pa kar štiri) medtem ko tvoj zakonski partner popiva ...?

    In da nekdo začne popivat zaradi punce, ljubice ali žene, kot je omenil levljesrčni ... Lahko začne popivat zaradi določenega problema, ki ga ima recimo z ženo. To ja. Ampak ne zaradi žene, temveč zaradi tega, ker sam ni sposoben soočit se s problemom in ga rešit. Lažje je namreč stisnit rep pod noge in zbežat, se skrit pred problemom ... v alkoholu ali kje drugje.

    Joooj, kolk sem se razpisala ... in sorry, če sem bila preostra, ampak taka tema me res pogreje. Ker enostavno nimam tolerance do ljudi, ki ne znajo oziroma nočejo prevzet odgovornosti za svoja dejanja in raje igrajo žrtve ... Pa naj gre to za ženske ali moške. Ampak vsak mentalno zdrav odrasel človek je SAM odgovoren za svoja dejanja in nihče drug.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdravljeni,
    Moje ime je gospod, Rugare Sim. Živim na Nizozemskem in sem danes srečen človek? in rekel sem svojemu sebi, da bo vsak posojilodajalec, ki reši mene in mojo družino iz našega slabega položaja, napotil vsakega človeka, ki išče posojilo njemu, on je dal srečo meni in moji družini, potreboval sem posojilo v € 300.000,00 za začetek mojega življenja vsega, kot sem samski oče Oče z dvema otrokoma sem spoznal tega poštenega in Allaha, ki se boji človeka posojilodajalca, ki mi pomaga pri posojilu v višini 300.000,00 €, je Allah, ki se boji človeka, če potrebujete posojilo in posojilo mu boste vrnili, se obrnite nanj in mu povejte, da vas (gospod, Rugare Sim) napoti nanj. Mohamed Careen se obrnite na e-pošto: (arabloanfirmserve@gmail.com)


    INFORMACIJSKI OBRAZEC ZA PRIJAVO POSOJILA
    Ime......
    Srednje ime.....
    2) Spol: .........
    3) Potrebni znesek posojila: .........
    4) Trajanje posojila: .........
    5) Država: .........
    6) Domači naslov: .........
    7) Mobilna številka: .........
    8) E-poštni naslov ..........
    9) Mesečni dohodek: .....................
    10) Poklic: ...........................
    11) Za katero spletno mesto ste tukaj govorili .....................
    Hvala in lep pozdrav.
    Pišite na arabloanfirmserve@gmail.com

    OdgovoriIzbriši