sreda, 10. september 2008

Zoprni - Aedes albopticus

Prav nič damsko bom zdaj to napisala: rit me srbi! 

Pravkar sem se našpricala z Off odganjalcem komarjev, ampak kaj, ko je po "komarjevi" toči prepozno "zvoniti" z Off sprejem. Tričetrt hlače sem že zamenjala z dolgimi, pa ne zaradi upada vročine - kje pa! V dolgih hlačnicah sem samo zato, da ne gledam in da drugi ne gledajo mojih popikanih nog. Pravkar sem dobila še nekaj dodatnih, po včerajšnjem rafalu. Današnja bera obsega dva nova flekca na roki in dva nova na riti. Ne na ritnicah, ampak med njima!

Približno tričetrt časa tipkanja porabim za paranoično praskanje po naključnih delih telesa, kjer mislim da me srbi. Po selitvi k sovirju, kjer sem v celem poletju imela vsega skupaj največ deset pikov, je tukaj, doma, prav divje. Oprema policijskega specialca verjetno ne bi zadostovala za iti na vrt po paradižnike. Zdaj razumem mamo, ki kar naprej jamra, da pride z vrta brutalno napadena. Tigrasti komarji so bolj napadalni od samice merjasca (a se reče merjaščevka?) z mladiči! 
O tigrastih komarjih je jamrala že Ksenija, ampak jaz sem šele konec sezone prišla na vrsto, da doživim zračne teroristične napade brez usmiljenja. (Evo, pravkar sem zmastila tretjega!)

So bolj agresivni od "navadnih" komarjev. Pravzaprav opažam, da tistih navadnih sploh ni več! Tigrasti komarji so malo manjši in zgleda bolj odporni na antikomarske preparate. Pičijo tudi skozi obleko, baje, in zdaj, po dveh urah, kar sem bila stran od tega zapisa lahko tudi rečem, da Off ni prav nič uspešen. Medtem sem pobila še dva. Oh... Se bom kar pobrala nazaj k sovirju. 

Večinoma ljudje tožijo, da pik bolj boli kot tisti od navadnega komarja (jaz mu rečem kar Komarus vulgaris, če ne mislim tigrastega - ampak o drugemu kot o tigru itak ni več debate). Mene sicer nič bolj ne boli, niti srbi, je samo grdo za videt. Prav zoprno. Ravno toliko kot občutek nemoči, da razni električni antikomarski vtiči ne pomagajo... 

Popotniki omenjajo DEET (deet.com), baje najmočnejše protikomarsko zaščitno sredstvo, ki naj bi odganjalo še najhujše primerke komarjev. Ampak nekako mi ne diši, da bi se morala po tuširanju našpricat za it spat?!


***
Uporaba DEET: v lekarnah se lahko kupijo številni repelenti. Na tržišču so trenutno na voljo: Ben's 30, Off, Ultrathon, Bayrepel inAutan. Ben's pršilo vsebuje 30 % DEET. Off aerosol vsebuje 15 % DEET, sprej pa 25 % DEET. Ultrathon losion vsebuje 34,34 % DEET, sprej 25 % DEET in pršilo 19 % DEET. Picaridin, bolj poznan kot Bayrepel, dobimo v obliki spreja ali pršila. Je alternativa DEET. Autan prav tako ne vsebuje DEET, pač pa pikaridin – KBR. 
Vir: Žurnal
***
foto: Wikipedia

5 komentarjev:

  1. verjetno je to poletje še največ zapisov o teh prekletih tigrastih komarjih:
    http://akvarij.blog.siol.net/2008/07/03/za-pop/
    Upam, da bo zima tako huda, da jih bo vzelo... pa ne bo, verjetno.
    Se bo treba privaditi na nove vrste žuželk, bolezni...

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo še eno žrtev tigrastih komarjev. Prejšnji teden sem imela približno 20 pikov v dveh dneh, na vseh mogočih mestih.

    Preverjeno, pikajo tudi skozi obleko.

    Dvakrat sem se doma za v hiši morala namazati z Off-om, da sem vsaj 2 uri lahko bila v dnevni sobi. Spalnico varujem kot največji zaklad. Tam komarjev nimam, ker skrbno odpiram in zapiram okna in luči.

    Nekaj časa sem se mazala z Off-om gelom za PO piku komarjev, zdaj pa imam Fenistil iz lekarne, ki je bolj učinkovit za blažitev pikov. Mene namreč VSE skrbiiii :(

    Včeraj sem pokasirala 4 nove pike, pa samo 10 minut sem bila na dvorišču. Se mi zdi, da je letos obupno s temi komarji, tako hudo še ni bilo.

    OdgovoriIzbriši
  3. hahahaha, Sovica. Si jih tudi ti pokasirala? :-) No, ti povem kaj sem jaz naredila doma, pa mislim, da je funkcioniralo, ker od takrat nisem imela več tistih tigrastih pikov ... V posodico za izparevanje sem dala vodo in par kapljic eteričnega olja lemongrass in to sem dala zrave postle (no, dejansko sredi dnevne, ker prenavljamo pritličje in ko gremo sedaj domov, spiva s carlitosom na jogijih sredi dnevne ;-), za ušesi, pod koleni (zadaj) in na zapestju (kjer naj bi se ponavadi s parfumom pošpricala) pa sem dala eterično olje sivke.

    Meni je takrat funkcionirala, pa morda bo tudi tebi ... Zagotovo pa boljš varjanta kot tona spreja, k so itak same kemikalije.

    Če boš poskusila in bo funkcioniralo tudi tebi, mi sporoči!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljeni,
    Moje ime je gospod, Rugare Sim. Živim na Nizozemskem in sem danes srečen človek? in rekel sem svojemu sebi, da bo vsak posojilodajalec, ki reši mene in mojo družino iz našega slabega položaja, napotil vsakega človeka, ki išče posojilo njemu, on je dal srečo meni in moji družini, potreboval sem posojilo v € 300.000,00 za začetek mojega življenja vsega, kot sem samski oče Oče z dvema otrokoma sem spoznal tega poštenega in Allaha, ki se boji človeka posojilodajalca, ki mi pomaga pri posojilu v višini 300.000,00 €, je Allah, ki se boji človeka, če potrebujete posojilo in posojilo mu boste vrnili, se obrnite nanj in mu povejte, da vas (gospod, Rugare Sim) napoti nanj. Mohamed Careen se obrnite na e-pošto: (arabloanfirmserve@gmail.com)


    INFORMACIJSKI OBRAZEC ZA PRIJAVO POSOJILA
    Ime......
    Srednje ime.....
    2) Spol: .........
    3) Potrebni znesek posojila: .........
    4) Trajanje posojila: .........
    5) Država: .........
    6) Domači naslov: .........
    7) Mobilna številka: .........
    8) E-poštni naslov ..........
    9) Mesečni dohodek: .....................
    10) Poklic: ...........................
    11) Za katero spletno mesto ste tukaj govorili .....................
    Hvala in lep pozdrav.
    Pišite na arabloanfirmserve@gmail.com

    OdgovoriIzbriši