ponedeljek, 10. marec 2008

Blogarji , blogerji in pomoč pri diplomski nalogi

Gotovo je že kdo spraševal o pravilnosti poimenovanja tistega, ki piše blog. Jaz sem to zasledila oni dan pri Zvonetu in se opredelila kot tista, ki uporablja izraz blogèr (Ninnnna, ne vem, kako bi pravilno naglasila tisti e :)).

SSKJ ne pozna ne enega ne drugega izraza. Pa sem se šla posvetovat z Googlom. Pravi, da je za izraz bloger 151.000 zadetkov, za blogar pa 5.420, kar pa ne pomeni, da blogar ni pravilno ali da je bloger (edino) pravilno. (Mimogrede, Lisičkin slovar za slovenščino mi med pisanjem tega prispevka brez milosti podčrtuje z rdečo oba izraza.) Pravzaprav, komentatorka Zvonetovega zapisa logično pojasnjuje, zakaj blogar:
...ali morda zato, ker gre za besedo iz enega samega zloga, ki jo sklanjamo BLOG, BLOG-A in zato dodamo na podaljšanje odsnove le še R. Seveda, pa bi že pri kreiranju nove besede, lahko tisti, ki je prvi začel to uporabljati, uporabil tudi kakšno drugačno obrazilo in tako bi sedaj lahko bili BLOG-a-risti, BLOG-a-telji, BLOG-a-lci...
Če pa gledamo na bloganje kot na poklic, pa je edino prav, da je obrazilo -AR, torej kot POŠTAR, MIZAR, VRATAR, ČEVLJAR ...


No, bistvo današnjega zapisa je bolj to, da posredujem naprej prošnjo, ki jo je blogerka (hehe, in ne blogarka) Franja objavila v komentarju pri Zvonetu. Gre za spletni vprašalnik o blogih in bloganju, rezultati naše pomoči pa se bodo kazali v diplomi omenjene kolegice. (No, namesto posredovat naprej Youtube povezave, zoprna verižna pisma, zaradi katerih nam bodo umrli vsi domači ljubljenčki, in fw: fw: fw: mailov z vsebino tipa Danes ob 18:00 ugasnite vse porabnike električne energije za 5 minut, raje izpolnite in prepošljite naprej tale vprašalnik ;)

Dodatno branje: Bloger ali blogar? @ Klincanje

p.s.: Jaz ostajam blogerka. Ali pa Bloggerka, kakor želite. ;)



8 komentarjev:

  1. Tudi sam bom raje ostal pri bloger, s krativcem. Tale blogar zveni res pošteno čudno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sovica Oka, da se ti zahvalim še na tvojem blogu. Res hvala, saj se je v tem času odzvalo že nekaj blogarjev. Vsem hvala. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem tudi bolj za bloger(ka), čeprav vprašanje, kaj je bolj pravilno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Blogar bi se še dalo, blogarka pa je res že čudno... Čakam, da post prebere slovenistka in doda kako informacijo, če so slučajno to omenjali v "šoli" :)

    Franja, ni problema! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Slovenistka je post že prebrala, ampak je trenutno zaposlena s slovenistiko in bolj malo piše :P

    Smo pa že v komentarju pri Nuši (klik) prišli do zaključka, da bi bilo prav (pa pustimo tokrat teoretiziranja, kaj je v jeziku prav in kaj ne ;)), če se izpelje blogar in potem po analogiji kuhar-kuharica še blogarica ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. DIPLOMA-VEZAVA, DIPLOMA-LEKTURA,DIPLOMA-POMOČ,DIPLOMSKA NALOGA



    MojSTUDIJ.com - ŠTUDENTJE, DIPLOMANTI, PODJETNIKI, STARŠI-POZOR!!

    Spletna stran www.MojSTUDIJ.com nudi pomoč rednim in izrednim študentom pri dokončanju študijskih obveznosti, prav tako pa nudi ugodno VEZAVO, KOPIRANJE in POMOČ (npr. pri seminarski-seminarska, diplomi-diplomska ali magistrski nalogi-magistrska naloga).

    Kontakt:

    info@mojstudij.com
    http://www.mojstudij.com

    OdgovoriIzbriši
  7. MojSTUDIJ.com - ŠTUDENTJE, DIPLOMANTI, PODJETNIKI, STARŠI-POZOR!!

    Spletna stran www.MojSTUDIJ.com nudi pomoč rednim in izrednim študentom pri dokončanju študijskih obveznosti, prav tako pa nudi ugodno VEZAVO, KOPIRANJE in POMOČ (npr. pri seminarski-seminarska, diplomi-diplomska ali magistrski nalogi-magistrska naloga).

    * Ali ste že zaključili z vsemi študijskimi obveznostmi?
    * Ali imate le preprosto težave pri posameznem izpitu/predmetu?
    * Ali zgolj potrebujete vrhunsko lekturo Vašega teksta?
    * Morda le pomoč pri oblikovanju ali pri pripravi prezentacije?
    * Ali Vam manjka le še zaključno diplomska naloga (ugodna vezava)?
    * Ali zaradi predolgih delavnikov preprosto ne najdete časa za pripravo sklepnega študijskega dejanja-diplome?
    * In ob vsem tem Vas še preganja čas, ker imate obilo obveznosti doma ali na delovnem mestu?

    Ne skrbite, imamo rešitev!

    MojSTUDIJ.com - Vrhunska pomoč in svetovanje pri študiju !!

    >> Opozorili bi radi na zelo pomembno dejstvo, da je na spletu ogromno zavajajočih ponudnikov (ponudb), ki temeljijo na principu »PRIJETNEGA POPOLDANSKEGA ŠTUDENTSKEGA KROŽKA OZIROMA DRUŽENJA«, kjer Vam LE v nekaj dneh prekopirajo celotno, ŽE PREUČENO IN ŽE UPORABLJENO IN ŽE PREDSTAVLJENO TEMATIKO ŽE ODDANEGA IN ZAGOVARJANEGA DIPLOMSKEGA ALI MAGISTRSKEGA DELA, za »SIMBOLIČNO« ceno. TOVRSTNI PONUDNIKUI NIMAJO NOBENE VEZE Z RAZISKOVALNO DEJAVNOSTJO TER MEČEJO SLABO LUČ IN PRIZVOK NA RESNO RAZISKOVALNO DELO. Vse naše naročnike pozivamo, da naj bodo pri izbiri ponudnika sila pozorni, saj gre pri raziskovalnemu delu nenazadnje za cilj ugotoviti in dognati nova dejstva in NE REPRODUCIRATI DOGNANJA NEKOGA DRUGEGA. Gre za protipravno oziroma kazensko dejanje.<<

    Kontakt:

    info@mojstudij.com
    http://www.mojstudij.com

    OdgovoriIzbriši