sreda, 19. november 2008

Biti samohranilka se nekaterim izplača

Sočutno sem prikimavala žalostnim izpovedim punce, mamice samohranilke, kako je oče male punčke ne šmirgla in kako ji noče plačevati čisto nič. Klasična zgodba naivnice, ki se zaplete s poročenim, ki ji obljublja, da se bo ločil, in ko ji naredi otroka, reče ops in si premisli/prizna da "ni tako lahko kot je mislil" in podobne...

Sicer pridna in hodi delat v Italijo, kar je na goriškem oziroma Obalnem koncu dokaj pogost zaslužek ter dodatni zaslužek upokojenkam ali mladim frajlam ki nimajo izobrazbe. In to dobro plačan zaslužek. Govorimo o čiščenju. Slovenske Maje in Tine so Italijanom kakor mehiške Marie in Lupite za Američane; saj veste o čem govorim, menda ste videli kak sluzat ameriški film z mehiško novodobno deklo, ki gospodinji ter hodi v šolo iskat otroke prezaposlenih staršev.
Govorimo o desetih evrih na uro. Krat nekaj ur na dan, nekaj dni na teden. Ni slabo. Še posebno za mlado mamico, ki zjutraj pelje malo v vrtec in gre delat, zgodaj popoldne pa jo s poti iz službe pobere iz vrtca.

Prikimavala sem ji vse do prejšnjega tedna, ko je prišla pokazat komplet spodnjega perila, ki so ji ga znižali z 80 na 40€. Je prijamrala, da ji bojo ukinili denarno pomoč in kako ji je težko in da se ne vidi naprej. Da bo verjetno morala it delat. Nisem prav dobro razumela. Saj že dela! Na črno, pa vendar! Je pojasnila, da so jo klicali z Zavoda za zaposlovanje, da se že trikrat ni javila na razgovor za delo, na katere so jo napotili. Še manj sem jo razumela, kajti ni mi bilo jasno, kje je problem - saj bi menda rada našla službo, s plačanimi prispevki? Neee, se je zgrozila. Da ona ni navajena delat kadar ji drugi rečejo, pač pa, ko si sama zaželi. Halo!? No, saj sem tudi jaz med tistimi, ki ne bi radi imeli urnika, pa vendar je fajn, da obstaja nek red...

Da se vrnem. Ženska vsa nejevoljna, da bo verjetno morala sprejet službo, v nasprotnem primeru bi jo odslovili z Zavoda. Pa kaj, sem si mislila... Saj hodi delat v Italijo! In je nadaljevala s poslovili tipa: Ooo, adijo, vita bella, kavice in spanje. Pa mi je kapnilo, da bi jo vprašala, če ni vesela, da so ji našli službo in da kakšno izobrazbo sploh ima. In jamra tipica naprej, da nima šole in da se je prijavila za čistilko - prav tako službo so ji tudi našli. Še rekla je, kako dobro podporo dobiva za tamalo, da je večja kot povprečna plača!
Vse hudo tistega dneva pa je doseglo vrh, ko sem jo vprašala, koliko časa je na Zavodu. Nisem mogla verjet in nisem mogla verjet, da je kaj takega sploh mogoče. Ženska je na Zavodu pet (PET!!!) let!

Prosim, da se denarna pomoč Centrov za socialno delo in podobnih ustanov nameni ljudem in otrokom, ki resnično potrebujejo pomoč, in ne, da financirajo kavice, cigarete in luksuzne komplete spodnjega perila lažnivim mamam samohranilkam. In folk se boji recesije?! Lepo vas prosim... Bati se je gnilega sistema vsakdanjega življenja, ne pa tako imenovanih svetovnih kriz...


8 komentarjev:

  1. Hja, kdor zna pač zna. Pa veš koliko je takšnih? Saj je njena usoda mogoče res žalostna, ampak če gre za takšno izkoriščanje sistema je pa vseeno višek, saj jaz recimo ne morem živeti tako lagodno kot ona. Če bo nekoč izterjala vso preživnino za nazaj (ali pa jo bo mogoče njena hči) pa bo to sploh Amerika. Da ne bo pomote, tole slednje bi celo podprl, vseeno pa mislim da gre za precej svojeglavo osebo, ki se ne "ne bo izgubila".

    OdgovoriIzbriši
  2. p.s.

    Sowca, trenutno imaš najboljšo temo ever. Upam da jo boš obdržala, ker je tudi očem izredno izredno prijazna ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Volk, d bi ti vedu, kako prešerno se tipinja smeje :)
    In ja, je v postopku izterjave preživnine... ah, je res da "soldi fan soldi e merda fa merda". Ni fer, ma veš kaj, jst ne bi mogla bit brez delat. Tudi če bi zadela milijon na Lotu.

    Oooo, da si ti pohvalil temo, je pa čast! Hvala, hvala, hvala! Naslednje pol leta je gotovo ne bom menjala... Pravzaprav me je malo minilo kar naprej spreminjat temo - pa ne zaradi samih tem, ampak zaradi dela z vsemi widgeti, ki spada zraven :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Veš kej, Sovica? Vse se vrne. Ta punca "is asking for it", in many ways.

    Beso!

    OdgovoriIzbriši
  5. Se pridružujem tvoji prošnji... res neverjetno, kako so določeni ljudje brezobzirni. Mislijo, da jim pripada državni denar, brez da mignejo s prstom zanj.

    Ne bi pa se znašala nad kategorijo samohranilk, saj niso vse take, nekatere so res boge. Problem je delo na črno na sploh. Na črno pa delajo tudi ženske z družinami in seveda moški.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ko sem prebrala naslov, sem avtomatično pomislila na tiste, ki so se čisto zares ločevale in se prijavljale na drugih naslovih, da so postale "samohranilke" in tako prišle do ugodnejšega vrtca, boljšega otroškega dodatka in precej drugih ugodnosti ...

    Pa so zaradi njih zaostrili pogoje za taprave samohranilke, za katere te ugodnosti niso ugodnosti, ampak način, kako otroku omogočiti bolj "normalno" otroštvo (karkoli že to je).

    Tej punci pa se bo maščevalo - in samo upam lahko, da ne bo najbolj nastradala hčerkica, ki je pri vsem tem še najmanj kriva ...

    OdgovoriIzbriši
  7. Ej, vsakemu svoje. Sistem je tak kot je in tisti, ki znajo dobit luknje ga pač izkoristijo. To se mi ne zdi čudno. Sporno? Niti ne, ker verjamem, da vse kar daš v svet, pride nazaj. "Vse se vrača, vse se plača."

    Ko bo naslednjič jokala zaradi čist neke tretje stvari (in verjetno popolnoma upravičeno) se spomni, da je očitno prišel čas obračuna ... In obračun zagotovo pride. Žalostno je le to, da ko pride "tisti zlati cejt" (v besedah Iztoka Mlakarja), ne bo znala povezat njenega obnašanja z rezultatom ... Mislila bo, da sta to dve popolnoma ločeni stvari in da se ji dogaja blazna krivica ...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ha! Zaradi takih se jaz na nek nacin zavzemam za ukinitev socialnih pomoci. Fuck no! Doma imajo dva avtomobila visjih razredov, v vrtcu pa placujejo najmanjso mozno postavko.

    Saj ne, da bi komurkoli kaj zavidal ampak, so ljudji, ki so pomoci dejansko potrebni in bi jim prav prisla.

    Z Gaby sva bila postavljena pred izbiro, da ostaneva prijavljena vsak na svojem naslovu, Gaby kot samohranilka in bi potem placevala nizjo ceno vrtca in dobila visje otroske dodatke. V resnici bi pa ziveli vsi skupaj. Pa ne. Ker so ljudje, ki taksno pomoc bistveno bolj potrebujejo.

    Sram naj bo tiste, ki 'izkoristijo sistem' samo zato, ker ga lahko.

    OdgovoriIzbriši