sreda, 19. december 2007

Prinaša padec mej (same) prednosti?

Je rekla mama dva tedna nazaj, ko je gledala na koledar: "Samo še dvakrat! Samo še dvakrat!", in si je s tem prislužila začuden pogled z moje strani. Nisem ravno navajena slišat mame, ki se pogovarja sama s sabo… Ker gremo ponavadi k starim staršem ob nedeljah, in je krajše, kar za deset kilometrov, če se do tja peljemo čez Italijo, je bilo velikokrat pomembno, kdaj smo se vračali nazaj. Ker smo bili omejeni z urnikom mejnih prehodov. Tisti, ki je bliže starim staršem, je ob nedeljah zapiral že ob 18:30 in tako se je večkrat zgodilo, da smo pridivjali do že oblečenega carinika, ki je ugašal luči, zadnjo minuto. Kakšen krat nam tudi ni uspelo, in tako smo si pot še podaljšali. In preklinjali zraven.

Torej, tale mamin samo-še-dvakrat je bil namenjen mejnim prehodom. Da gremo samo še dvakrat skozi rampe in hitimo do 18:30.

Vsi prebivalci ob meji smo, sklepam, na splošno v pričakovanju, da ne bo več blokov. Zakaj že? Aja, zato da ne bo gneče, ko se ti najbolj mudi, in zato, da nam ne bo treba več kazat prepustnic, ali osebnih izkaznic oziroma potnih listov, in zato, ker smo siti prepotentnih fac na meji, kjer so si cariniki, pred leti preoblečeni v policaje, dvigovali samozavest. Z ustavljanjem prestrašenih romunskih, bolgarskih in podobnih registrskih tablic, ali pa tudi drugih, če je le bil kombi sumljive starosti, ali barve, po možnosti naložen z opremo za surfanje ali kajtanje, ali le poln neobritih temnih južnjakov.

Tega torej ne bo več. In malo prej, ko sem se vračala proti domu, sem opazila, da so danes na prehodu v našem kraju odstranili tisto hiško, v kateri so ždeli policaji in mahali "naprej" ali v navalu dolgočasja stegnili roko skozi okence, po dokument. Ko sem videla tisto praznino, ki se od krajevnega osvetljenega pokopališča in glavne ceste nadaljuje v italijansko temo, brez rampe, pa me je malo zmrazilo, ob misli, da imajo zdaj vsi neomejen dostop do naše vasi. Vsi, tudi tisti, ki ga prej niso imeli. In ker je Italija idilično pribežališče vseh mogočih narodnosti, katerih ljudje prodajo vse svoje premoženje doma, in v Italijo pridejo ilegalno, bo to od zdaj naprej pomenilo, da imajo prost vstop tudi v Slovenijo. Kadar si bojo zaželeli. Brez kontrol, brez urnikov. In mi je bilo kar malo neprijetno, saj sem še nekaj dni nazaj razlagala, kako je pri nas varno, in da hodim teč okrog 22., 23. ure. In da se bojim samo duhov.

Naš kraj pa je itak že prej bil hot spot za ilegalce, prebežnike, in navsezadnje, za tihotapljenje avtov čez mejo. Se še spomnite tistega Bentleya, ki je ostal vkopan v blatu? Ja, ja, tak je naš kraj…


No, bomo videli…

4 komentarji:

  1. Res je zanimivo prebrat mnenje nekoga, ki živi tako blizu meje. Zdaj čakam, da napišeš nekaj še čez kakšen teden ali dva o tem, kako je.
    Sem pa ravno pred dnevi poslušala enega zamejskega intelektualca (mislim, da je bil Pirjevec), da se verjetno še premalo zavedamo, kako skozi "odprte" meje ne bo prišlo samo dobro.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, se spomnim bivše socimre, ki je iz tvojih krajev (vsaj predvidevam, da si ti bolj ali manj iz istega predela), k je pripovedovala,da vidi včasih ponoči ilegalce, ki tečejo mimo njene hiše čez mejo ... v Italijo, seveda. Me kar strese ko pomislim, da bi se to dogajalo pred našo hišo ... Ja, jaz osebno vidim prej slabosti odprtja meje kot pa dobre strani. Ker ne živim tako blizu (25-30 km je še vedno razmeroma daleč) mi ni sile, če bi morala še naprej kazat pasoš vsakič, ko grem čez mejo. Se namreč zgodi preporedko, da bi kakorkoli vplivalo na moje dobro počutje. :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Za nas, ki smo daleč od meje je bolj kot ne nepomembno ali tam je rampa ali je ni. Zanimivo je bilo prebrati to, da se meja ob določeni uri zapre :)

    Glede ilegalcev se strinjam in je veliko odvisno od celotne šengenske meje, kje bodo ustavili pribežnike. Nekje se potrudijo bolj nekje manj in definitivno so imeli prej večjo težavo pri prehanju med državami kot sedaj, ko EU ukinja meje.

    Sicer pa boš verjetno sporočila, če bo naval večji. Vprašanje pa je, če bodo prečkali na enak način :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobro... fizične meje sicer padajo toda meje v glavah še vedno ostajajo.

    Tako institucionalno "padanje" mej pa se lahko dogaja le v "takem" času in v "tej" obliki, ko je vsem znano in jasno kje meje dejansko so.

    Meja se nam je zakoreninila, mejo so nam v toku zgodovine vsilili, da bi bilo naše življenje "takrat" enako varno in "normalo", kot sedaj ko smo ODRASLI kot narod, kot sosedje, kot ljudje, da nam končno lahko odstranijo ograjo iz "kučete".

    Če nadalje primerjam je to nekako kot vzgojno privezovanje otrok s "cvirnom" za nogo, da bi jim vzgojno omejili "radius kretanja" itd...

    Padec meje je čista "pozitiva", je znak odraslosti in odgovornosti, zato je to zame veliko priznanje in zaupanje.

    In če lahko ukradem besede iz današnjega prispevka na Valu 202 ..., ko je novinar ob naštevanju naše "kratke" zgodovine, zaključil s približno besedno zvezo:

    "...Ali so nam bile 17 let nazaj dovoljene tako razkošne sanje? ..."

    Kar se pa tiče ilegalcev v tvojih krajih, se le ti ne bodo več sprehajali po vinogradih. Če bodo le uspeli priti čez CRO-SLO mejo in preko celotnega tamponskega ozemlja, bodo preko meje zgolj švignili z avtomobili... Če si lahko dovolim razmišljati kot ilegalec bodo SLO-IT mejo prehajali sedaj južneje...

    Nevarnost pa je nevarnost... in če že laufaš med 22 in 23 uro bo najbolje da se opremiš zgolj z več odsevnimi trakovi in boš tako "bolj" varna ... Boš sicer izgledala kot NLP na cesti, ampak je bolje bit "nezemljan", kot pa pod kolesi. In to "prvo" ti lahko tudi sam potrim, kar pa je že druga zgodba...

    pa do naslednjič ... predvsem SREČNO!

    OdgovoriIzbriši