četrtek, 17. april 2008

Gospod policist, slučajno sem vozila tako hitro, saj ponavadi ne...

Prav žalostna sem bila včeraj, ko sem peljala mimo enega izmed elektronskih merilcev hitrosti, tistih tablic, ki so postavljeni ob cesti, da te opomnijo, kako hitro voziš. Pokazalo je 42km/h! Tako nizkega "izmerka" nisem videla še nikoli in pri sebi sem bentila čez novi zakon. Seveda nisem vozila prva, ampak za tremi avti v koloni. Po vasi. !Ay, mi madre! Mimo tistega merilca ponavadi peljem od 60 do 80, čeprav ni prav, da skozi vas, kjer je omejitev petdeset, peljem toliko. Ampak kaj, ko ima tako lep nov asfalt in široko cesto in ob treh ponoči ni malih otrok in kolesarjev, da bi se jih morala bat in pazit nanje.

Žal moram napisat, da verjamem, da bo promet počasnejši z novimi, strožjimi ukrepi. Jaz sem gotovo taprva, ki skozi tisto vas ne bo več vozila osemdeset, ma - žal - ne zaradi tega, ker to ni prav, ampak zaradi bojazni pred kaznijo. Spomnila sem se prvih postrožitev kazni. Niso pomagale, smrtnih žrtev je bilo v naslednjih letih še več. Kasneje smo dobili tisti simpatičen zakon, ki po 21. uri prepoveduje prodajo alkohola v trgovinah, bencinskih, itd. Saj ni tako napačen, daleč od tega, vendar nisem čisto prepričana, da ga zaradi tega kaj manj cuknemo. Še en zakon, uveden pred nekaj leti, kjer smo se prvič srečali z nekoliko višjimi kaznimi, tudi ni pomagal. O tem lahko le sklepam, saj bi jih v nasprotnem primeru, torej če bi bil učinkovit, ne višali ponovno. In tako drastično.

Sprašujem se, ali je nov prometni zakon mogoče dvigovanje samozavesti policistom, da se jih bomo spet bali. Kot v Jugoslaviji. Malo so izgubili na ugledu in kar nekaj policistov, ki jih poznam, je pustilo slabo plačano službo in so raje šli za varnostnike v casinoje. Višja plača za enako delo v treh izmenah, ob vikendih in praznikih. Obravnavanje prometnih nesreč in gledanje trupel so zamenjali za posredovanje powerpoint slajd šovov in neumnih filmčkov.

Pišejo na strani Policije, da je namen preventivnih akcij prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v prometu. Aja? A se zavedajo, kako refleksno stopi voznik na žlajf, ko zagleda tisti bel avto z modro črto? Verjetno da ja. Zato menim, da bi zadostovalo že to, da bi na kritičnih mestih, kjer se rade dogajajo nesreče, še vedno stali policisti. Samo stali. In s tistim "stanjem" tam, na nevarnem mestu, tako upočasnjevali (pre)hitre voznike.
Da kaj takega ne bo nikoli mogoče, lahko sklepam po tem, kako so zanimiv način opozarjanja na smrt na cesti umaknili, ker ni bil v skladu z zakoni oz. cestno prometnimi predpisi.

Od Solkana proti Tolminu se peljemo po nevarni smotani cesti, ki ji rečemo Soška, zaradi tega, ker je speljana ob Soči oziroma malo nad njo. In ja, cesta se vije prav tako kot reka, in je zaradi ovinkov in ožine (moram omenit dotrajan asfalt?) vzela že veliko življenj. Pred dvema letoma, ali tremi, so se na Soški, tam, kjer je najbolj nevarna, pojavili prometni znaki, za katere smo se lep čas spraševali, kaj hudiča pomenijo. Znaki so bili kvadratni, če se prav spomnim beli z modro obrobo, v sredini pa je bil narisan velik vprašaj. Kakih deset jih je bilo.
Pozneje smo izvedeli, da je bil tak znak postavljen na mestu, kjer je nekdo umrl. V opozorilo. V razmislek. Še pozneje so jih umaknili, ker - kot sem že omenila - pač ne obstajajo po CPP-ju.

Da nadaljujem.
Če sem prej, še pred nekaj tedni, razmišljala o delu v območju sto kilometrov od mojega doma, zdaj iščem delo maksimalno deset, petnajst kilometrov stran. Ker se bom v kratkim selila v bližino centra mesta, vedno bolj razmišljam, kako bom iskala službo, ki bo le kak kilometer stran, da se bom lahko vozila s kolesom. Neprijetno mi je it na cesto. Ne pijana. Kar tako. Zaradi sistema preverjanja. V desetih/dvanajstih kilometrih, ki jih rabim prevozit do Nove Gorice, sem včeraj prevozila najmanj šest do sedem točk, kjer je možno, da bi bili postavljeni radarji. Ne, ne, ne mislim policijskega vozila s policistom, ki strelja vame. Mislim na potuhnjene novodobne radarje, ki na nas prežijo pod pretvezo da so pač parkirani ob cesti, med drugimi avtomobili.

Ker smo vajeni tega, da nas radarji pričakajo od spredaj, so tisti, ki bi radi naredili naše ceste bolj varne, uporabili drugačno tehniko. Radar v belem cliu je montiran na zadnji polici, ta pa je parkiran pred frizerskim salonom, skupaj z avtomobili strank salona, v naši smeri vožnje. Ker ne vemo, da je radar, mirno peljemo mimo tistih nekaj kilometrov na uro več od predpisanih, podlasica pa nas poslika, po možnosti s prstom v nosu, in domov dobimo fotospominček s položnico.

Pred kratkim so Goričani dobili tudi moder avto, opremljen z displejem, kjer sporočajo večinoma: ustavite, policija, pa tudi prometna nezgoda.

Tako se zdaj bojim vseh:
- belih avtov
- avtov z LJ registracijo
- modrih octavij karavan
- avtov nenavadnih barv (baje zlatorumena marea karavan)
- parkiranih(!) avtov

Saj pravim: nedvomno bo učinkovalo, da bom vozila počasneje. Ampak škoda, ker to mojemu vzorcu povzročanja prometnih nesreč ne bo pomagalo. Prbijem se večinoma, ko iščem telefon, ali pa iščem pesem na cedeju, in ne vidim, da je vozilo pred mano ustavilo.

OK, promet smo torej rešili.
Zdaj pa se spravimo na narkomane in prodajalce drog ter morilce.


4 komentarji:

  1. :D :D :D

    Ja, maš prav! Modra nagravžna oktavija V6, agresiven policist ki me je malodane "na gobec" ko me je spraševal kaj sem storil da so me ustavili,... prejšnji teden.... po soški (Od Ročinja proti Doblarju - v dolino) .. 5 kazenskih in 300 EUR globe... 150 "škonto" za plačilo v 8 dneh.

    13 let brez prekrškov, 300.000 km brez nesreče, 4 leta vsak dan po Soški, kaznujejo pa me na tem, ker sem 5-10 m preden je na 180 m ravnini začela prekinjena črta (vidno polje za prehitevanje sem imel že 30 m pred tem), ko ni bilo nobenega na cesti in ko sem prehiteval varno prikoličarja (ko je potrebno to narediti hitro in predvsem HITRO!)...

    Skratka, ob ogledu mi je pokazal prekršek in rekel, glejte tukaj ste prehiteval čez polno črto, nakar sem mu takoj za tem rekel.. ja in glejte tukej čez 5 m se prične ca 130 m prekinjene črte in nobenega vozila ni bilo nasproti nasproti...

    Ja, ampak prekršek ste storili, ker ste peljali čez polno črto... In ker je bilo že pozno sem se naredil "mono" in malo "neumnega", debatiral s policistom kot malo "prizadet", da je popustil, ker se je sicer ob vsakem mojem poskusu ugovora penil, kot stekel pes...

    In na žalost te kaznuje tak policist, ki je svoj avtomobil (golfa) razbil na hitri cesti Vipava-Ajdovščina zaradi NEPRILAGOJENE HITROSTI! (on je kot zgleda strokovnjak na tem področju, ker ima izkušnje :D :D)

    IN če tisti dan od Doblarja proti Tolminu nisem zletel s ceste, potem se mi to ne bo zgodilo nikoli. Še danes mi ni jasno kako se je števec lahko tako visoko dvigal... res ne.. :) ;p

    Nič nimam proti kaznim, ko so te upravičene, ko pa se policisti upičijo na vejico in se gredo varuhe redu na papirju in po točkah... potem tudi temu zakonu ne pripisujem nobene veljave.

    Nauk kazni je zgolj eden... Poleg tega, da slediš prometu pred sabo, prometu na sosednjem pasu, prometu, ki je še za ovinkom bom odslej pozoren še na to, da za mano ne vozi kak zelenc v modri uniformi, ki na malo bolj ostrem ovinku od "vse sile" po pomoti da smerokaz za zavijanje ???

    Kar je sicer ponavadi znak, da človek ni "znalac" za volanom in ga je če se le da, bolje prehiteti...

    Tako... o prometnikih in njihovih zakonih... ter vzgoji in preventivi...

    Gre se zgolj za dodaten denar $$$ opss... €€€€ seveda :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Dicks, tnx! Zadnje čase imam kar neko sarkastično-humoristično voljo za pisanje. Mogoče te preveč berem in vplivaš name? LOL

    Lupo, ma P jim M! Vidim velik problem v tem, da bojo zdej plavi spet dobili krila in glumili pomembneže.

    Ti povem, da že cel teden vozim do NG po Italiji! Verjamem (in upam), da Italijani raje lovijo velike ribe v športnih avtih, ne pa rahlo alkoholiziranih bejb v starem puntotu. Svašta. A verjameš, da se karabinjerjev ne bojim več, odkar so naši s temi zahrbtnimi tehnikami začeli podjeb... ?

    Mi je všeč tvoj nauk kazni! :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni,
    Moje ime je gospod, Rugare Sim. Živim na Nizozemskem in sem danes srečen človek? in rekel sem svojemu sebi, da bo vsak posojilodajalec, ki reši mene in mojo družino iz našega slabega položaja, napotil vsakega človeka, ki išče posojilo njemu, on je dal srečo meni in moji družini, potreboval sem posojilo v € 300.000,00 za začetek mojega življenja vsega, kot sem samski oče Oče z dvema otrokoma sem spoznal tega poštenega in Allaha, ki se boji človeka posojilodajalca, ki mi pomaga pri posojilu v višini 300.000,00 €, je Allah, ki se boji človeka, če potrebujete posojilo in posojilo mu boste vrnili, se obrnite nanj in mu povejte, da vas (gospod, Rugare Sim) napoti nanj. Mohamed Careen se obrnite na e-pošto: (arabloanfirmserve@gmail.com)


    INFORMACIJSKI OBRAZEC ZA PRIJAVO POSOJILA
    Ime......
    Srednje ime.....
    2) Spol: .........
    3) Potrebni znesek posojila: .........
    4) Trajanje posojila: .........
    5) Država: .........
    6) Domači naslov: .........
    7) Mobilna številka: .........
    8) E-poštni naslov ..........
    9) Mesečni dohodek: .....................
    10) Poklic: ...........................
    11) Za katero spletno mesto ste tukaj govorili .....................
    Hvala in lep pozdrav.
    Pišite na arabloanfirmserve@gmail.com

    OdgovoriIzbriši