nedelja, 27. april 2008

Sovica

"Sova – čuk je simbol modrosti. Simbol sove je za Slovence simbol knjige in znanja. Sova je tudi simbol noči. Povezuje energijo in moč nezavednega, duhovno energijo človeka, meseca, moč vodne in rastlinske energije, ki je v vsakem človeku kot latentni izvir nesmrtnosti in kot iskra božanskega ognja.

Čuk je v slovenski kulturi znamenje za nastanek živalskega kraljestva. Zaradi svojega skovikanja ali čukanja dobi ime čuk. Čuk naznanja nekaj duhovnega, nekaj skritega in nekaj, kar je povezano s skrivnostjo in znanjem.

Želel bi, da bi se ta simbol, ki je tako intimno slovenski kot tudi svetovni, udejanil kot znak razvoja znanja in duha."

Oskar Kogoj

Ja, danes sem dobila čudovito idejo za vselitveno ali rojstnodnevno darilo. ali pa za diplomo. Saj bi si jo kupila sama, tačrno sovo (sicer brez pozlačenih detajlov), ampak stane enih 150€. Sem omenila žlahti. Naj mislijo, da mi je pač samo všeč. Že mama je sumničava, da vsepovsod videva sove in sovice v takšni ali drugačni obliki: kot ozadje na računalniku, obesek za ključe, sličica na majici...


foto: darila-kogoj.com

2 komentarja:

  1. moja tašča si je tako črnorjavo kupila v nebotičniku, v uni trgovini, narodna umetnost ali kakosežekliče, in je brez zletih dodatkov... ni od kogoja in je bila cenejša

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, hvala, bom šla pogledat!

    OdgovoriIzbriši