torek, 7. avgust 2007

Stara in čudna

In potem se sprašujejo, zakaj sem čudna.

Torej, javljam se s počitnic. Zadnje dni sem mogoče res tečna, ampak ...
Moj normalen dan poteka tako: vstanem, odprem računalnik. Pojem kosilo in grem spet malo pred računalnik. Do večera. Skoraj, no, če ni vmesnih prekinitev za kavo v mestu greha, sem še malo na računalniku.

Pogled v našo dnevno sobo bi izgledal tako: vse se spreminja - svetloba, temperatura, ljudje, program na TV, celo vonji - samo ena stvar ostaja enaka: Sovica, vedno tiho na najslabšem mestu na kavču. Najslabšem zato, ker je na najbolj neugodnem mestu za gledat TV. Zato ker se je hotela umaknit drugim, ki gledajo TV in ki so hoteli sedeti na tistih mestih, s katerih se jo lepo vidi.
Da ne boste mislili da se oddaljujem od teme... Jaz sedim torej tam, čisto tiho in mirna, in ne vprašam nobenega nič. In očitno to moje sostanovalce moti. Moja mama, recimo, vsake toliko znori, in ko me vidi da ždim tam z računalnikom na kolenih, me napol vpraša - napol opomni, da če delam diplomo. Ja, mama... In to je bencin, prilit na ogenj. Za nekaj ur pospravim računalnik in naredim, kar mi je pač v tistem trenutku naročeno. Samo da je mir v hiši.
Če imam ravno nesrečo tisti dan, in je poleg mame živčna še sestra, jih slišim tudi od nje. Da sem stara in čudna, mi reče. In veste kaj je najhuje? Da misli resno! Da sem stara ravno ne, tisto o čudaškosti pa je mišljeno resno. Zato, ker se ji nočem pridružit na cigaretu, ker ne morem. Zato, ker sem na računalniku.
Priznam, postajam sociofob, odkar sem doma in ne delam. Mogoče sem zato začela pisat blog? Haha...

Torej, čudna sem, zato ker nočem it na čik, zato ker se nočem it kopat, zato ker...
Milijon izgovorov, ki si jih razlagam tako, da so ti ljudje enostavno nevoščljivi, ker imam pač kaj počet. In oni ne. In ker bi radi razbili lastno dolgočasenje z mano, in jim to ne uspe. Ker pač nimam časa zanje, sem čudna. Tudi prav.

Po desetih letih sem šla z mamo na morje. Osem nas je; smo gostje mamine sestre in njene družine. Če bi morala plačati, ne bi šla, verjemite. Pa saj tudi ne bi mogla. Ker si ne bi mogla privoščit.

Čudna sem, ker nimam kape na glavi, ko smo včeraj pol ure čakali trajekt na soncu. Še bolj čudna sem, ker je niti nisem hotela, z izgovorom, da je pač ne potrebujem in da sem vajena sonca. Čudna sem, ker včeraj, ko smo prispeli, nisem hotela it takoj plavat. Čudna sem, ker dopust raje preživljam z računalnikom v senci. Po njihovo bi morala ležat na soncu in se sončit. Kot delajo taprave dame? Ženske? Kdo že določa, kaj se dela na dopustu? Kaj je že dopust? Mar ni tukaj govora o početju tistega, kar se ti zljubi? Sem jaz kriva, če imajo ostali take službe, da imajo računalnika do vrh glave, in ga v času dopusta nočejo niti videt? Sem zato čudna, ker imam rada računalnik, pa čeprav le urejanje glasbenih fajlov?
Včeraj zvečer sem bila, recimo, čudna, ker sem za večerjo želela naročit špinačno pito. In teta, to je tista, ki mi je nekaj vrstic bolj gor težila s kapo, mi je rekla: "Ma ne... Le kako lahko naročiš nekaj, za kar ne veš, če je sveže! Bomo počakali natakarja in nam bo on svetoval, kaj vzet!" In sem rekla da OK in zraven potiho še "Whatever..." Ker ne plačujem jaz računov na koncu večerje.

Hodim spat ob 5h zjutraj, zato ker moja cimra, ne more spat. Ji je vroče, pravi. In z odprtimi vrati baje ne smemo spat, ker obstaja možnost obiska kač in miši. Ampak, soba ima klimo. In ne, moja cimra ne more spat s prižgano klimo. Zato se celo noč obrača na sosednji postelji. Jaz pa globoko diham in štejem do deset, da ne znorim. In se delam da spim, da mi ni treba spraševat butastih vljudnostnih vprašanj, da zakaj ne spi. Jaz pa prav lepo zaspim, čeprav nisem utrujena.
Sem čudna?
In čudna sem še zato, ker je vse, kar hočem, mir. Samo to, da me pustijo pri miru in ne stalno gnjavijo. Me pač ne zanima gledanje sončnega zahoda prav vsak dan! Ali lahko namesto obveznega gledanja sončnega zahoda v točno določenem lokalu v vasi raje pometem dvorišče ali pomijem posodo? Ja, I wish...

Za čudno sem tudi označena, kadar doma igramo karte, in naenkrat obelodanim, da grem spat. In me nahrulijo, da kako lahko. Da kako lahko kar grem. Ko sem jih enkrat vprašala, da kaj bi morala naredit, so mi rekli, da bi morala najavit ene tri igre prej, da mislim it spat. Amm... Kdo je pravzaprav tukaj čuden?

No, in da ne bojo rekli, da sem čudna, sem združila dvoje v eno: grem spat zdaj, ob 5:30, zato ker cimra gotovo že spi. Te pol ure, odkar smo mladina prišli domov, pa sem pisala blog, zato, da me nobeden ne vidi, da ne bojo rekli da sem stalno za računalnikom...
In da sem čudna...


Skratka, čudna sem zato, ker si ne želim kar naprej družbe in ker sem rada tako, malo bolj sama. Pa saj ne ravno sama... Le tega si ne želim, da bi morala stalno odgovarjat na neka vprašanja in skrbet za to, da ne bi nastala tišina v pogovoru. Pa ne zato, ker bi bilo meni neprijetno, ampak ker vem, da bi bilo sogovorniku.
In ker sem se naučila raje bit tiho, kot težit nazaj, sem ubrala tako pot, da se osamim in da ne vprašam nobenega nič.


In potem rečejo, da sem čudna...

11 komentarjev:

  1. Ojoj, pri taki količini ljudi (in to sorodnikov :)) bi se meni zmešalo ...

    Včasih je "biti star in čuden" lahko tudi kompliment - še posebej, ko ga izreče kdo, ki je v resnici čuden :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da smo "čudni" zato ker koncept "normalnosti" je čisto šel v rit =)

    Ma ne skrbi, all you need is glove! ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nina, Carlitos: ma saj nisem čudna, res ne, čeprav ... hehe, smo vsi "čudni" po svoje ;)
    In to nas naredi zanimive - bog ne daj, da bi bili vsi enaki!

    OdgovoriIzbriši
  4. Poraja se mi vprašanje, zakaj si sploh šla z njimi... Drugače pa vedi da nekateri sočustvujemo s tabo ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Celotna sitacija ne bi smela biti pod PMS zaznamkom ampak kar pod normalne reakcije. Ali pa imam jaz vsak dan PMS. ;) Je pa v tem primeru označba, da si čudna, kompliment, po mojem mnenju. Delaš kar se ti zahoče in to je point dopusta. Samo očitno oni tega ne vedo.

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Volk:
    Tale moja teta, lastnica mega vile v Grčiji, v kateri sem, je totalno prevzela "zahodni" način mišljenja. Ima namreč za nevljudnost to, da se odkloni vabilo. Se je preselila v London po diplomi in živi tam že 30 let. Me je vabila zadnjih 12 let, odkar imajo hišo. Vedno sem našla izgovor, letos pa ga nisem, ker ga nimam - in ona ve, hihi.
    Ampak ti povem, da zdaj, 11 ur pred povratkom domov, sem ravno padla noter, ker se je pridružila klapa moje starosti... in dogaja.

    Ampak vseeno komaj čakam moj kavč ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. @Nárëlaimë:
    OMG, si opazila novo kategorijo? Nisem vedela, da kdo to sploh pogleda... Now I'm :blush:, haha.

    Veš, sem dolgo časa iskala ime za kategorijo "jamranja", kar naj bi bil point kategorije... In zdaj se je rodil zaznamek "PMS", ker je slučajno res obdobje PMS, hehe. Hja, saj pravijo - vse ob svojem času :)

    Aja, posti v tej kategoriji bojo objavljeni več kot 1x na mesec ;)

    Pozdravček

    OdgovoriIzbriši
  8. :)... se oproščam, ker vdiram... sploh sem iskal tisto nekaj kar odbija vodne kapljice na vetrobranski šipi... by the way... hvala za namig... na ebay-u bo še bolj "komot" kot v "Italiji", anyway...

    Logično ker sem "itak" firbec sem si dovolil prebrat nekaj postov oz. blogov.. in ker mi je pojem "čuden" kot pisan na kožo... :) si nisem mogel, da ne bi dal dve besedi od sebe, ali pa tri, no.... ;-p

    Zame osebno je "čuden" samo "pojem", ki ga uporabljajo zdolgočaseni ljudje brez domišlije za ljudi, ki so zadovoljni s tem kakrši so oz. zadovoljni s svojo nepopolnostjo.

    Biti "normalen" dandanašnje dni pomeni imeti celo vrsto skrbi, od osnovno eksistencialističnih, pa do banalnih kot je recimo črna mačka čez cesto, ali pa dimikar ipd...

    Biti "normalen" pomeni danes imeti nič časa, vedno se ti mora nekam mudit, vedno to in ono....

    Biti "normalen" pomeni imeti en kup obveznosti, od katerih je le redka med njimi po lastni želji.

    Kaj sploh je "normalen" in kaj "čuden" je subjektivna ocena, ki temelji na samopodobi ocenjevalca.

    Se pravi tudi čuden je zase normalen in tudi normalen je lahko za nekoga čuden. ;p

    Če grem še malo naprej. Čuden si toliko časa, dokler s svojo čudnostjo ne rešiš koga od "normalnih", takrat postaneš "maček" "majstor" "car" "jack" ipd... Do tega trenutka si pa "kao" ves čas samo zgubljal čas, denar, življenje itd, itd...

    Čuden si recimo če delaš nekaj po svoje, pa četudi imaš svoj zakaj in ta zakaj ima svoj utemeljen zato.

    Čuden si, če nimaš kosila ob 12, če imaš raje noč, pa čeprav se ti tudi dan ne zdi toliko slab, čuden si če imaš v "kosmu" le dve barvi in se ti določeni kosi oblačil podvajajo (nimaš problemov izbiranja), čuden si že če se najraje šališ na račun svoje čudnosti... Skratka čuden, čuden čuden.... dokler

    ... ja dokler ne postaneš povsem imun na to besedo oz. postaneš dejansko "normalen" ... :D :D :D

    Mogoče celotno dogajanje okrog teh čudno-normalnih poslov lahko zajamem v enem povsem "človeškem" reku, za katerega vem le, da je bil napisan v skripti za Meritve I, šel je pa nekako tako:

    Živi kakor moraš, če ne moreš, kakor hočeš!

    Prvi del je družbeno odgovorna vloga človeka oz. osebka, preostali del pa ti daje proste roke, da živiš tako kot ti to narekuje lastna volja.

    ... ker če se meni zdi kaj pomembno je to, da nisi skregan sam s sabo, potem pa si lahko za druge tudi "fatamorgana" in ne samo "čuden" :D :D :D

    Tako ... ??? kaj sem že mislil povedat :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

    ... ja to bo to... :)

    LP

    OdgovoriIzbriši
  9. ja pa si frajerka! pa bolše čudna kot čisto ena navadna navadnica, ne?

    lp špeli

    OdgovoriIzbriši
  10. sovica: to me spomni na en "saying" (ne vem kako se reče to po Slovensko):

    We're all different, and THAT'S what makes us all equal.

    Mmmmmmmmmmmmm, meditate, sensei, uuuuuuuuu! =)

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Lupo:
    kot da bi brala sama sebe, ravno na tak način si zapisal! :)
    Mi je všeč, da je nekomu prišel prav post o RainX-u, res!

    @ Špeli:
    A veš, da si totalno zadela koncept nečesa, kar sem si zapomnila iz filma in mi je bilo všeč! American Beauty, glavna junakinja: "Nič ni hujšega, kot da si povprečen!"
    Res je! ;)

    Tnx 4 stopping by :)

    @ Carlitos:
    Mi je všeč in sem ponosna, da me bereš! Hvala ker me spremljaš! "Saying
    2 bi bil pregovor, rek?
    OMG, kako sem nesramna... lahko bi ti odpisala v .es ne? ;)
    Vsekakor pa - you got the point!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši