sobota, 23. junij 2007

Dohodnina, spet!

Ja, neizvirno, zato ker je že dva dneva govora skoraj samo o tem. Hehe. Jaz sem med tistimi, ki je zraven odločbe, torej dopisa DURSa, dobila tisto roza zadevo. Položnico.

Lansko leto sem od januarja do vključno septembra delala preko študentskega servisa. In zaslužila preveč. Tako meni DURS. Ammm... zakaj že PREVEČ? Zato, ker sem se ubijala, brez da bi mi delodajalec plačeval zavarovanje, prihod na delo in dodatka za nočno delo, vikende in nadure, za 9 mesecev večinoma nočnega dela? Ali teh 1,7 MIO SIT slučajno ni bilo pošteno prisluženih? Vsako, ampak res, vsako uro sem oddelala za bivših 1.000SIT. Vsako nedeljo, vsak praznik, vsako nočno. In jih ni bilo malo, verjemite.
Kaj pa napitnine, mancie, boste vprašali. Hja, odvisno... od tega, v katerem oddelku in s kom sem delala!

Saj vem, ko so si izmislili ta zakon, so računali na to, da bojo zmanjšali odstotek izkoriščevalskih 30- in več letnikov, da bi delali preko študentske napotnice, ter baje zato, da bi s tem nekako prisilili delodajalce, da začnejo zaposlovat. Vse lepo in prav, do tu se strinjam. Ampak, veste kaj se je zgodilo - tisti, ki ni imel več statusa - adijo! Nobeden ni nenadomestljiv! Če ne boš ti, bo pa nekdo drug!
K sreči, ali pa tudi ne, so pri nas, v casinoju ponudili alter rešitev tistim, ki jim je potekel status študenta, in sicer tako, da so jim ponudili sodelovanje preko s.p.-ja. Tako so se moje kolegice, enake starosti kot jaz, znašle v vlogi zasebnih podjetnic. Ki opravljajo storitev valejke, natakarice, hostese. Ha, si mislite: "ime priimek s.p., gostinske storitve". Ja, ok, če to pomeni, da imaš lokal. Ne pa, da imaš odprto podjetje in da delaš kot navaden natakar pri drugem delodajalcu! Smešno! Ponavljam, so bile še hvaležne podjetju, da jim je sploh omogočilo nadaljnje sodelovanje ampak... nonsens!

Ne bom podrobno pisala o zgodovini, kako se je začelo, ampak sem vesela, da sem večino študentskega dela oddelala pod "tastarimi pogoji", ko ni bilo še vseh teh komplikacij in kriterijev, kdo lahko zasluži in koliko, glede na leto vpisa na šolo in starost. Zanimivo je samo to, da če bi se odločili zares ukrepat proti izkoriščevanju študentskega statusa, bi se tega lotili drugače. Bolj resno. Na njihovih straneh, namenjenim obdavčevanju dohodka študentov in dijakov je razvidno, koliko sprememb je bilo narejenih v samo nekaj letih. Zakone, stare eno leto, ali niti toliko, so kar naprej popravljali in spreminjali. Ker očitno niti oni niso vedeli, kako se tega lotit. In zakaj.

In tako sem se znašla s položnico za 638€. Bomo še videli... V vsakem primeru se bom pritožila. Vas zanimajo možnosti? So tri: Prošnja za popolni odpis, delni odpis in plačilo na obroke.


1 komentar:

  1. Študentski servis bi ti moral za vsak dohodek, ki je višji od 400 €, odvesti akontacijo dohodnine po 22,5-odstotni stopnji. Je to storil? So ti na DURS-u priznali splošno olajšavo in posebno osebno olajšavo zaradi dela preko študentskega servisa? A si se pritožila?

    OdgovoriIzbriši